Toimivat vinkit kodin valaistukseen

lamppu

Oletko juuri muuttanut uuteen kotiin, tai muuten vain harkitset kotisi valaistuksen muuttamista? Oletkin juuri oikeassa paikassa. Valaistus tekee kodin ilmeeseen enemmän kuin moni osaa kuvitellakaan, ja täten on tärkeää kiinnittää siihen huomiota. Valaistus vaikuttaa viihtyvyyteen ja tilan tuntuun, ja oikeanlainen valo tuo helppoutta arjen haasteisiin. Löydät https://www.nettilamppu.fi/ trendikkäimmät valaisimet niin keittiöön, olohuoneeseen kuin ulkotiloihinkin.

Kohdevalo yleisvalon tueksi

Kohdevalolla saat kauniisti tuettua yleisvalaistusta. Kirkkaampaa kohdevaloa voit suunnata joko työtasoille, vessassa tai esimerkiksi lukuvaloksi makuuhuoneessa tai keittiössä. Keittiön työtasoa voit valaista yläkaappien alta, piilottamalla valon tänne. Voit myös hyödyntää seinävalaisimia. Voit kohdistaa valon myös heijastumaan katosta epäsuorasti. Etenkin lukemiselle ja työtehtäville on hyvä varata riittävä määrä valoa, ja täten esimerkiksi kevyt pöytälamppu, jota voit säädellä, toimii tähän hyvin.

Hyvä yleisvalaistus

Miten sitten hyvän yleisvalaistuksen saa aikaan? Sekään ei toki ole yksinkertaista. Kannattaa kiinnittää huomio valonlähteen valintaan, ja esimerkiksi kattolampuissa kiinnittää erityishuomiota lampunvarjostimen muotoon. Mikäli lampunvarjostin on hyvin kapea, voi sen kohdistama valo tulla hyvin pienelle alueelle. Voit hankkia kohdistinvalot kattoon, ja tarpeen muuttaessa säädellä kohtaa mihin ne valaisevat. Tämä on kätevä vaihtoehto, jos olet muuttanut juuri uuteen asuntoon, etkä ole ihan varma, miten se on järkevintä valaista.

Ulkovalaistus

Tärkeintä ulkovalaistuksessa on, että ei suuntaa sitä taivaalle, vaan kohdistaa sen pihalla esimerkiksi ohjaamaan kulkijaa pimeässä. Tätä kutsutaan valosaasteeksi, ja efektin voit nähdä esimerkiksi kaupungissa, kun taloja on valaistu hyvin paljon. Etenkin pieniä taloja on turhaa valaista niin paljon, sillä muutamallakin valolla usein pärjää. Vaikka heti ensimmäisenä voi tulla mieleen, että on tärkeää olla mahdollisimman valaistu piha, usein muutama lamppu riittää luomaan tarpeeksi valoa pilaamatta yötaivaan efektiä.

Ulkovalaistukseen voit valita esimerkiksi seinään asennettavat valot, tai voit jopa piristää takapihan ilmettä asentamalla muutaman pihavalon tuomaan valoa. Liiketunnistimella saat valaistua pihan juuri oikeaan aikaan, sillä usein pihavaloa ei tarvitse pitää koko yötä päällä. Säädä siis liiketunnistin oikein, jotta se ei reagoi liikkeisiin esimerkiksi liian suurella etäisyydellä.

Lisävaloa talven pimeisiin iltoihin

Miten sitten talvella, kun luonnonvaloa ei yhtäkkiä olekaan? Monella ihmisellä kirkas päivänvalo voi vaikuttaa vahvastikin mielentilaan, ja tästä on hyvä pitää huolta. Helpointa on muistaa altistaa itseään valolle, ja tähän onkin tärkeää, että sinulla on mahdollisimman paljon valoa. Kirkasvalolamppu sopii työpöytään, aamupalalle tai esimerkiksi olohuoneeseen. Voit usein myös säädellä näiden lämpötiloja itsellesi miellyttäväksi. Toinen hyvä idea on ostaa led kynttilät, jotka voit asettaa paloturvallisesti niin takapihalle kuin illallispöytäänkin tuomaan tunnelmaa.

Kylpyhuoneen valaistus

Kylpyhuoneessa on hyvä olla erityisen tehokas valaistus. Kylpyhuoneen valaistuksen on sovelluttava kaikenlaiseen peilaamiseen, esimerkiksi meikkaamiseen. Ledit tai halogeenit on kätevä keino tähän, mutta on tärkeää kohdistaa ne hyvin, jotta valo osuu tasaisesti kaikkialle kasvoihin. Kätevin onkin asentaa peili hieman irralleen sienästä, jolloin valot saa peilin taakse kauniisti.  Pahin moka, jonka kylpyhuoneen valaistuksessa voi tehdä on, että asettaa kattoon valaisimet, jotka heijastavat valoa peilin kautta. Kylpyhuoneessa värilämpötilalla on paljon merkitystä. Vaikka usein lämmin valo onkin miellyttävä, kannattaa kylpyhuoneessa suunnata jopa hieman kylmempään valaistukseen. Onkin hyvä nyrkkisääntö pyrkiä aina ostamaan lamput samasta paikasta, jotta sävyt eivät olisi erilaisia. Toki kylpyhuoneen valaistuksessa kannattaa myös pitää mielessä kokonainen sävymaailma – jos värit ovat lämpimiä, voi kylpyhuoneeseen kuitenkin sopia paremmin lämmin valaistus.